Велика Британија креће ка аутономној будућности са новим Законом о аутоматизованим возилима

Влада Велике Британије званично је поставила темеље за трансформативни скок у транспорту доношењем Закона о аутоматизованим возилима, који је добио Краљевску сагласност 20. маја 2024. године. Овај закон представља прекретницу која ће омогућити самовозећа возила на британским путевима до 2026. године, обећавајући побољшање безбедности на путу смањењем људских грешака, које чине значајан део саобраћајних несрећа.

ИТС УК, који представља индустрију транспортне технологије, изразио је снажну подршку за Закон, истичући његов потенцијал да подстакне економски раст и створи хиљаде квалификованих радних места у сектору интелигентног транспорта. Организација наглашава важност јавне свести и разумевања аутономне технологије, што ће бити кључно за успешну интеграцију самовозећих возила у друштво.

Економске и социјалне користи

Очекује се да ће Закон о аутоматизованим возилима бити велики економски подстицај, са пројекцијом да ће индустрија самовозеће технологије бити вредна до 42 милијарде фунти до 2035. године, стварајући приближно 38.000 квалификованих радних места. Поред економских, Закон такође обећава да ће револуционисати мобилност, нудећи нове могућности онима који не могу да возе и побољшавајући доступност транспорта широм Велике Британије.

Безбедност и регулаторни оквир

Безбедност је у првом плану новог законодавства, са строгим проверама које осигуравају да аутономна возила испуњавају или превазилазе ниво безбедности пажљивих и компетентних људских возача. Закон такође разјашњава одговорност, наводећи да док возило ради у самовозећем режиму, возач не сноси одговорност за акције возила у вожњи. Уместо тога, осигуравајуће компаније, програмери софтвера и произвођачи аутомобила преузимају одговорност.

Уједињени индустријски глас Макс Шугарман, извршни директор ИТС УК, поздравио је нови закон, наводећи да подржава амбицију Велике Британије да постане глобални лидер у технологији аутономних возила и секторима вештачке интелигенције. ИТС УК је посвећен подршци својим члановима кроз заступање, повезивање и подршку иновацијама, осигуравајући да Велика Британија остане на челу напретка у технологији транспорта.