DSC

Регионална ИТС конференција у Скопљу

Конференција је одржана од 12. до 13. децембра 2023. године у Скопљу, у Северној Македонији, и окупила је разноврсну групу експерата, креатора политике, као и заинтересованих страна у области ИТС-а, али и министара задужених за транспорт из 6 партија југоисточне Европе, заједно са Грузијом, Молдавијом и Украјином и високим представницима Европске комисије (ДГ МОВЕ). На конференцији су одржане сесије и дискусије, које су кулминирале потписивањем Декларације о интелигентним транспортним системима обећавајући посвећеност распоређивању интелигентних транспортних система.

 

Првог дана били су домаћини говорници на високом нивоу, укључујући министре, заменике министара и секретаре задужене за саобраћај, док је други дан био резервисан за техничке седнице. На техничким сесијама приказани су панели о интелигентним решењима за друмски транспорт, иновације у железничком транспорту и мултимодална решења и интелигентна решења за транспорт у водоснабдевању.

 

Чланови ИТС Србија учествовали су на конференцији, размењујући своја искуства са другим колегама учесницима, укључујући представнике ИТС Аустрије и ERTICO. ИТС Србија је током дискусије представљена као добар пример првог члана ИТС Националне мреже у региону. Остали представници регионалних партнера били су заинтересовани да чују о најновијим чланицама, планираним активностима и могућностима будуће сарадње. ИТС Србија је захвална домаћину конференције – Транспортној заједници и свим учесницима на топлој добродошлици. Радујемо се будућим догађајима и заједничким активностима у промовисању примене ИТС технологија у региону.