Дан стратешких дијалога

Јуче, у уторак 28. новембра, обележио је преломни тренутак за европску заједницу интелигентних транспортних система (ИТС), јер се одвијала пленарна седница Националних удружења ИТС-а у канцеларијама ERTICO – ИТС Европе у Бриселу. Пленарна седница је створила услове за стратешке дијалоге и иновативне идеје, утврђујући преданост ERTICO-а и чланова Мреже националних ИТС удружења ка одрживијој и паметнијој будућности мобилности широм Европе. Повезивање унутар Мреже националних ИТС удружења од преко 30 организација је право решење за имплементацију паметних и одрживих услуга транспорта и мобилности.

 

Дан је започео уводним речима председника Гуентхер Вебера (Guenther Weber) и потпредседника Донал Ходгинса (Dónal Hodgins), који су покренули низ стратешких дијалога након његове презентације о напорима за сарадњу. ERTICO се радује прилици да учествује у ко-вођењу синергија и синхронизације.

 

Учесници су такође имали прилику да сазнају више детаља о предстојећем Светском конгресу о ИТС-у, који ће се одржати у Дубаију, Уједињеним Арапским Емиратима, од 16. до 20. септембра 2024. године. Информисала их је Лиза Бох-Андерсен (Lisa Boch-Andersen), директорка комуникација, конгреса и догађаја у ERTICO-у, истичући да ће ИТС конгрес обухватити динамичне дискусије у високом нивоу и технички програм са преко 200 техничких сесија, као и изложбу и демонстрациони простор.

 

Додајући још један слој пленарном састанку, Јост Вантом (Joost Vantomme), извршни директор ERTICO-а, обавестио је представнике Националних удружења ИТС-а о кључним трендовима и развојима у области технологија и политика, као и о посвећености Партнерства да прошири границе иновација. Након његове презентације, Владимир Воротовић, директор за иновације и имплементацију у ERTICO-у, разговарао је о раду ERTICO-а на европским пројектима, приказујући утицај колективних напора на широм нивоу.

 

Међународни дух сарадње посебно је био приметан на завршетку седнице. Посебно је истакнута заједничка визија стварања одрживије и паметније будућности мобилности међу свим учесницима. Гледајући унапред, Марк Верхаге (Marc Verhage), потпредседник ITS Connect-а, обавестио је учеснике о предстојећем пленарном састанку ИТС-а који ће се одржати на Интертрафик Амстердам 2024 (Intertraffic Amsterdam 2024) сајму. Следећу годину ће такође обележити значајан јубилеј ITS Nationals мреже, јер ће прославити 20 година постојања. Како је закључио Јост Вантоме (Joost Vantomme): усклађивање са нашим пријатељима из Мреже ITS Nationals удружења пружа нам магичну формулу: 1+1=3